Memòria històrica

És una col·lecció de monografies històriques sobre la història de Constantí que es va iniciar el 2007 i apareix amb periodicitat anual. Es tracta d’uns llibres eminentment divulgatius, amb textos escrits en un estil molt planer i amb poques notes a peu de pàgina; amb un disseny de gran format on domina el component visual i les il·lustracions. En tots els casos, la recuperació de la memòria històrica serveix, a més a més, per donar a conèixer la important documentació que conserva l’Ajuntament i, en certa manera, lliga directament la tasca de recuperació i conservació del patrimoni documental amb la recuperació de la memòria històrica.

Any 2013
Títol: Constantinus Infelix. La Guerra de Separació (1640-1659).
Autor: Manel Güell

Any: 2010
Títol: Les dones també fan història. Història i memòria de les dones de Constantí al segle XX.
Autora: Neus Baena Gallardo

Any: 2009
Títol: Nosaltres també fórem emigrants. Migracions històriques a Constantí (1808-1945).
Autora: Josep M. Grau i Pujol i Roser Puig i Tàrrech

Any: 2008
Títol: Doctor Aleu. Obra i memòries
Autor: Ricard Escarré

Any: 2007
Títol: Els anys de la II República a Constantí (1931-1936)
Autor: Josep Estivill

PUBLICACIONS SOLTES

25 anys dels tres tombs de Constantí. Constantí, 26 de ferbrer de 2012 (opuscle)

COORDINACIÓ DE LA MISCEL·LANIA DELS ESTUDIS DE CONSTANTI

L’Ajuntament coedita amb el Centre d’Estudis de Constantí la revista miscel·lània anual dels “Estudis de Constantí”. És una revista, en format de llibre i amb periodicitat anual, que recull articles sobre estudis històrics i socials. Per les pàgines de la revista, que porta sortint de manera ininterrompuda des de fa prop de trenta anys, hi han publicat tant historiadors professionals com aficionats, erudits locals, estudiants, etc. l’àmbit temàtic és molt ample: hi abunden les aportacions d’història i d’ arqueologia però d’antropologia o de geografia. Des de l’arxiu es facilita l’accés a la pròpia documentació i la localització de documentació aliena i s’assessora en la recerca.

PROJECTES D’HISTÒRIA ORAL

En diferents moments s’han proposat o iniciat projectes d’història oral -refugiats de la Guerra Civil, investigadors de Constantí, etc.- però cap d’ells no ha arribat a cuallar; tot i així, es conserven algunes entrevistes soltes. No obstant, estem oberts a la col·laboració amb entitats o particular per impulsar aquest tipus d’iniciatives.

JORNADES D’HISTÒRIA

Cicle d’activitats que se celebra a la tardor amb l’objectiu de descobrir la història local. Fins al moment, han tingut lloc les següents edicions:

  • 2011: I Jornades d’Història. 75 anys de la Guerra Civil:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El patrimoni documental del municipi de Constantí i moltes coses més