Turisme cultural

EVISTA RUTES DE CONSTANTÍ

Revista de turisme cultural sobre els terme municipal de Constantí. Proposem rutes per fer caminades a peu o bicicletades en BTT, aprofundim en el patrimoni històric i monumental, divulguem el medi natuiral, etc. Fins al moment hem publicat els següents números.

 

RUTES DE CONSTANTÍ, NÚM. 9

Aquest número conté entrevistes a Joan Miró Oró, l’artesà restaurador dels gegants Pere i Tecleta i la Dragonina; a Pilar Sada, responsable de l’Àrea de difusió, exposicions i educació del MNAT i a Guillem Duran, autor d’unes il·lustracions on es recreen les escenes de cacera del mosaic de la vil·la romana de Centcelles. Noelia Silvero parla sobre una actuació del grup de reconstrucció històrica Septimani Seniores a Centcelles. En relació a les rutes o tinrerais, Iñaki Delaurens tracta sobre la Ruta de l’Aigua, mentre Ignasi Manzanares ens porta una nova ruta en BTT. En relació al patrimoni, també tenim l’article de Mn. Joaquim Claver sobre la reconstrució de l’Ermita de Sant Ramon i el de Christian Twose sobre la remodelació de la plaça de les Escoles Velles. La revista inclou un dossier amb tres articles sobre publicacions recents que apropen el fet local als infants.


RUTES DE CONSTANTÍ, NÚM. 8 (2017)
En aquest número hi trobareu una entrevista a l’Oriol Nicolau, on parla dels masos del terme i de les formes de vida que hi anaven lligades. La periodista Tate Cabré descobreix els tres masos que van ser reformats a finals del segle XIX o començaments del XX per comerciants indians a la seva tornada d’Amèrica. Voleu saber quins són aquests tres masos colonials i quins trets els caracteritzen? Presentem també els dibuixos de l’il·lustrador Hugo Prades sobre l’evolució històrica del monument de Centcelles. Us expliquem com els va realitzar i els acompanyem dels esbossos preparatoris. El periodista del Diari de Tarragona, Iñaki Delaurens, ens presenta alguns llocs atractius de la ruta de Sant Llorenç.Finalment, l’arquitecte municipal, Chrístian Twose, ens explica l’ambiciós procés de restauració del Pont de les Caixes i ens mostra imatges de l’abans, el durant i el després d’aquesta restauració.

A banda dels articles, la publicació turística inclou les seccions fixes de les rutes en BTT, les rutes naturalistes i els articles d’opinió dels guies culturals. En particular, trobareu reproduít el romanç del 1857 sobre el robatori i crim del Mas de Sant Ramon.

La revista “Rutes de Constantí” podeu aconseguir-la gratuïtament a l’Ajuntament de Constantí i a la Biblioteca Municipal.

RUTES DE CONSTANTÍ, NÚM. 7 (2015)
Inclou articles sobre la ruta “De la sèquia i els Molins”, que ressegueix els indrets de l’aprofitament històric de l’aigua; també la descripció de la cova folrada en pedra seca que hi ha al turó de la Gavarra, els fulls cartogràfics de Constantí fets fa cent anys per la Mancomunitat de Catalunya, la ruta en BTT fins al Rourell i les fotos en 3D fetes de l’Hug Texidó.

RUTES DE CONSTANTÍ, NÚM. 6 (2014)
Inclou articles sobre la ruta “Constantinus Infelix”, que ressegueix els indrets on van trasncorre els principals esdeveniments de la Guerra dels Segadors a Constantí, també un homenatge a la figura de l’onomatòleg Ramon Amigó, una ruta BTT fins a la predrera romana del Mèdol i una entrevista a l’arqueòleg Josep A. Remolà.

RUTES DE CONSTANTÍ, NÚM. 5 (2013)
Inclou articles sobre el camí de la Coma i el mas de Mascaró, el refugi de la Guerra Civil de la plaça del Castell, un itinerari de ruta en BTT pels voltants del Pont del Diable i una nova secció per a mostrar els hàbitats del medi natural. Revista gratuïta que també trobareu en paper a la consergeria de l’Ajuntament i a la Biblioteca.

 

Rutes de Constantí, núm. 4 (2012)
Inclou articles sobre turisme cultural al voltant dels indrets que hi ha al carrer Major (refugis de la Guerra Civil, l’Ajuntament, el Sindicat i el Casino…). Enguany, continguts de foment de la salut pública (esport, hàbits de vida sana…). La versió en paper podeu aconseguir-la a la consergeria de l’Ajuntament.

 

Rutes de Constantí, núm. 3. La ruta del Bassal
Guia sobre els indrets interessants al voltant del camí dels Bassal; des de les dues barraques de pedra seca, una mina d’aigua, el cementiri i el calvari, les restes d’un camp de futbol antic… És una zona amb indrets ben coneguts però als quals no s’havia donat prou importància a nivell de patrimoni.


Rutes de Constantí, núm. 2. La ruta de Sant Llorenç
Aquesta guia recorre els camins de Sant Llorenç i dels Albellons i fa parada al mas de Serapi, la mina d’aigua de Sant Pol i Riudarenes, la Creu de Salom, l’alzina centenària, el Celler experimental de la URV, l’ermita de Sant Llorenç i el Clot de Sanromà, entre d’altres llocs d’interès.
Al voltant d’aquests i altres indrets s’inclouen capítols sobre les creences populars lligades a les cruïlles de camins; l’ofici dels minadors d’aigua, les restes de l’ermita medieval de Sant Llorenç, lloc on cal situar probablement els origens del municipi de Constantí; el procediment de la verema al celler experimental de l’Escola d’Enologia de la URV i, finalment, el procés de degradació dels masos un cop s’abandonen fins al seu enrunament total, explicat per un arquitecte especialista en restauradció d’edificis.

Rutes de Constantí, núm. 1: La ruta de l’aigua
Aquesta guia ens acosta a la història, la tradició i elements antropològics i etnològics d’una part del patrimoni de Constantí, centrat en l’ús de l’aigua, ja sigui agrícola o industrial, i especialment la séquia dels Molins, que complia les funcions de regar una extensa partida de terra i moure cinc molins medievals.
Concretament, abasta el molí de Constantí, la vil·la romana de Centcelles, el molí Paperer, el camí vell de Montblanc, el molí de Reus, la sénia, el riu Francolí, el mas de la Ferrerota, el pont de les Caixes, el molí de Vent, el molinet del Mas de Mascaró, el molí de l’Horta i la pròpia séquia dels Molins; també hi ha articles més genèrics sobre les mines d’aigua, els molins i moliners i el medi natural de la zona.

Els punts de llibre
La publicació de la revista ”Rutes de Constantí” es complementa amb l’edició anual d’una sèrie de punts de llibre de la mateixa temàtica que la caminada popular. Es distribueixen a través de la Biblioteca Municipal.
Activitats puntuals
Al 2009, a més a més, i en el marc de la tardor fotogràfica, s’exhibeix una exposició encarregada per l’Ajuntament amb fotografies en 3D fetes pel fotògraf Hug Texidó sobre els mateixos indrets de les rutes turístiques. Podeu visitar-la aquí.

A banda, tots els anys s’organitzen caminades populars amb acompanyament de guia per visitar els diferents indrets del terme municipal.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>