Comunitat de preveres de Constantí

CAPBREU DELS ANIVERSARIS DEL BENEFICI DE SANT JAUME (1421/1479)

 Es tracta d’un llibre d’aniversaris o capbreu llevador de les rendes –censos i censals morts- dels aniversaris i del benefici de Sant Jaume fundat al Castell de l’arquebisbe de la comunitat de preveres de l’Església de Constantí. Inclou una llarga sèrie de confessions jurades de particulars dels anys 1421-1422 i 1479, relatives a les quantitats assignades per a la celebració de misses d’aniversari per les ànimes de parents i representats en les diferents festivitats religioses, amb obligació de béns immobles. Permet conèixer un gran nombre de cognoms de famílies de Constantí, juntament amb la topografia urbana (carrers, edificis i portals), les partides, els camins, masos i recs, amb referències a antigues escriptures des de 1344.

110 pàgines. Document original adquirit i restaurat per la Generalitat de Catalunya i dipositat a l’Arxiu Històric de Tarragona. Més informació sobre aquest document:

  1. Ressenya de l’acte de presentació del capbreu a la Biblioteca Municipal de Constantí. Acte de presentació del capbreu a la Biblioteca Municipal de Constantí.
  2. Conté una nota explicativa sobre el capbreu, la importància del document, les dades que aporta i el seu laboriós procés de restauració: Butlletí informatiu de l’Arxiu Històric de Tarragona, núm. 15, desembre 2012, pàgs. 7-8.
  3. Article completíssim d’anàlisi del capbreu redactat per una tècnica superior d’arxius de l’Arxiu Històric de Tarragona. Isabel Companys Farrerons: “Un capbreu o llibre dels aniversaris i del benefici de sant Jaume del castell de l’Arquebisbe de Constantí (1422/1479), conservat a l’AHT”, Estudis de Constantí”, núm. 29, (2013) pp. 95-133.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El patrimoni documental del municipi de Constantí i moltes coses més