Espai Patrimoni

A les temporades 2017-2018 i 2018-2019 l’investigador Ferran Marín coordinà a Constantí Ràdio un programa sobre el patrimoni històric. Un espai per conèixer, descobrir, entendre i apreciar el patrimoni, la història i la cultura del nostre entorn. A la segona temporada s’hi incorporà l’historiador Ricard Escarré. L’Arxiu Municipal participà en aquest programa amb la petita secció “El racó de l’arxiu”.

TEMPORADA 1

 

Programa 1 (4-10-2017)
“El primer programa d’Espai Patrimoni compta amb una explicació introductoòria de Ferran Marín sobre què és el patrimoni cultural. Tot seguit, a la secció de l’arxiu, es parla de la recerca onomàstica que Ramon Amigó va fer a Constantí. Per acabar, els vincles del rei Jaume II el Just amb el nostre poble!.
Espai Patrimoni T1E1

Programa 2 (25-10-2017)
“En el segon programa, Ferran Marín dona un tomb pel monestir de sant Miquel d’Escornalbou. En companyia de la Laura Solé, es presenta l’art romànic a les nostres comarques. A la secció ‘El racó de l’arxiu’, es parla del llibre de l’Oriol Nicolau sobre els masos de Constantí. Finalment, es donen algunes claus, segons la postura de Joan Veny, per entendre el parlar de Constantí, una de les variants del tarragoní”.
Espai Patrimoni T1E2

Programa 3 (8-11-2017)
“En aquest tercer programa de la temporada, el Jaume Cardona ens contagiarà la seva passió febril per caçar ruïnes. Al Tema de la setmana parlarem del seu mètode de recerca i dels indrets oblidats que ha immortalitzat càmera en mà.
‘Com estructurar la biblioteca local a casa nostra’ és el tema triat pel Josep Estivill, qui avui ens desenvoluparà els consells que va publicar a la revista “El Racó de l’Arxiu” en Jaume Teixidó, arxiver de Falset.
Sortim a passar el diumenge al Catllar a la nostra secció ‘Tarragona, poble a poble’. De la mà de la Isabel Llavoré Fàbregas, guia del castell, visitarem aquest monument, que és alhora el centre d’interpretació dels castells del Gaià, l’església de Sant Joan Baptista i passejarem pels carrers d’aquesta localitat, tots ells plens d’història, però també d’històries i de sensacions.”
Espai Patrimoni T1E3

Programa 4 (22-12-2017)
“En aquest programa, el quart de la temporada, comptem amb la presència de l’Andreu Lascorz, president del Centro de Estudios del Sobrarbe, a l’Aragó. L’Andreu ens parlarà d’un projecte que ha convertit la vila de L’Aínsa i el seu patrimoni en un motor de turisme cultural molt especial.
Com fer història oral és el tema triat pel Josep Estivill per al ‘Racó de l’Arxiu’ a partir d’uns consells de la historiadora Neus Baena.
La nostra secció ‘In loco dicto Constantino’ ens porta de viatge al primer terç del segle XX a partir dels moviments arquitectònics i artístics que han deixat la seva empremta a Constantí.
La Laura Solé i jo us convidem a acompanyar-nos a fer un passeig pel carrer Major per a conèixer l’arquitectura monumental de la nostra vila”.
Espai Patrimoni T1E4

Programa 5 (6-12-2017)
“Aquesta setmana, en Ferran Marín Ramos ha entrevistat l’escriptor Roger García. A l’espai de l’Arxiu, en Josep Estivill ens fa una ressenya de la publicació “Parla i costums del Constantí dels quaranta i cinquanta. Assaig de dialectologia fractal” de Ramon Cerdà. I finalment, la Laura Solé i el mateix Ferran Marín ens conviden a descobrir l’empremta del modernisme a #Constantí i la petjada de l’arquitecte Josep Maria Jujol”.
Espai Patrimoni T1E5

Programa 6 (17-1-2018)
“En aquest programa ens acompanya el Txiki López, un naturalista vocacional  que ens apropa el riu Francolí com un corrent de vida i al que ha donat forma de llibre. Educador i divulgador del medi ambient, ha vingut per a explicar-nos que el patrimoni cultural i el patrimoni natural formen una unitat indivisible.
El nostre benvolgut company Josep Estivill ens parlarà al Racó de l’Arxiu de l’exposició el Fil de la Història, un magnífic treball col·laboratiu sobre Centcelles realitzat pels alumnes dels centres educatius de Constantí i que durant el mes de gener encara es podrà visitar al Museu Arqueològic de Tarragona.
Finalment, la Laura Solé ens vol presentar l’Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de Tarragona i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de la ciutat. L’Andreu ens parlarà de les col·leccions dels museu, de l’edifici que les acull i de projectes al voltant de la figura de Sant Fructuós, entre d’altres temes interessants”.
Espai Patrimoni T1E6

Programa 7 (31-1-2018)
“Setè programa de la temporada i tornem a rebre el nostre amic Jaume Cardona. El recordareu del tercer programa, quan ens va parlar de la seva passió per fotografiar espais abandonats.En aquesta ocasió tractarem sobre la història familiar i els estudis genealògics i com gràcies a la genealogia el Jaume ha pogut reunir la seva família, dispersa arreu del món. I és que no hi ha millor exemple de Patrimoni Cultural que la família mateixa.A la secció El racó de l’Arxiu, el nostre benvolgut company Josep Estivill ens parlarà del redescobriment de Centcelles. Serà aquesta la primera part de dues intervencions en què descobrirem, entre d’altres coses interessants, que Centcelles va ser a l’edat mitjana un poble independent de Constantí.I per tancar, jo mateix us parlaré del significat dels noms d’algunes poblacions que envolten el nostre estimat Constantí i que ens informen del seu origen i de la seva idiosincràsia”.
Espai Patrimoni T1E7

Programa 8 (14-02-2018)
“Vuitè programa de la temporada. El patrimoni moble és potser el més proper a nosaltres i el més desconegut, especialment en el cas dels mobles pròpiament dits. El fet que tinguin una funció ben definida i una vida útil limitada ens ha fet menysprear el seu valor com a elements patrimonials. Però els mobles, igual que les pedres, parlen i això és el que ens explicarà avui l’arquitecta María Pilar Arantes al tema de la setmana. Segona entrega de la sèrie “El redescobriment de Centcelles” del nostre company Josep Estivill. En aquesta ocasió retrocedirem en el temps per a conèixer la visita que van fer els membres de l’Associació d’Excursions Catalana enguany farà tot just 125 anys. Quan dic a què em dedico puc observar de seguida la cara d’estranyesa del meu interlocutor. Una bona raó per parlar a la secció “els oficis de la cultura” de la figura del gestor de patrimoni cultural i de les seves funcions: professionals i socials”.
Espai Patrimoni T1E8

Programa 9
“Presentem el programa número nou en antena i ho fem de la mà d’una llengua tan propera i tan desconeguda alhora com és el ladí, que avui és protagonista del Tema de la Setmana. El ladí, també anomenat djudeo-espanyol, es va originar a partir del castellà medieval, que han conservat fins a l’actualitat els descendents dels jueus expulsats un fatídic 31 de març de 1492. El Racó de l’Arxiu guarda a les seves prestatgeries algunes dades curioses sobre l’origen romà de Constantí i aquest és el tema que el nostre company Josep Estivill ha triat compartir amb tots nosaltres. Se sap molt poca cosa de la comunitat jueva medieval de Constantí, però Espai Patrimoni ha volgut indagar una mica per apropar-nos-hi i donar-la a conèixer a tots els nostres oïents”.

Programa 10 (28/03/2018)
Estem de celebració perquè aquest és el programa número 10 de la temporada i no se’ns ha acudit millor manera de destacar-ho que prendre el Montsant com a eix vertebrador del nostre espai d’avui. La Maria Cabré és la nostra primera convidada. La seva familia prové de Margalef, al cor de les muntanyes sagrades. Poeta, mestra i lluitadora infatigable, la Maria, fantàstica als seus 98 ays, té molt a dir encara. L’Ester i el Pepe van decidir un dia apostar per Albarca i van obrir-hi una casa rural. Des de llavors la màgia del Montsant els ha embruixat. El nostre company Josep Estivill ens parlarà al Racó de l’Arxiu de l’efecte devastador que la Guerra dels Segadors va tenir a Constantí i l’empremta de destrucció que encara avui podem observar als carrers de la nostra vila. Els àrabs van anomenar el Montsant “Gabal Albarca”, les muntanyes sagrades, quin efecte inspirador pot produir l’encís d’aquest parc natural en algú que ve de fora? L’arquitecta Pilar Arantes ens ho explicarà tot de seguida.

Programa 11 (10/04/2018)
Espai número 11 de la temporada i la Maria Cabré ens torna a visitar per a parlar-nos de la poeta que s’amaga darrera d’aquesta dona entranyable. El Racó de l’Arxiu repasa la crònica negra constantinenca i ens retrotraeix a l’any 1857 per narrar el terrible assassinat del massover de Sant Ramon a mans d’una colla de lladres. El nostre company, el Josep Estivill, ens ho explica. El proper 22 d’abril tindrà lloc la 3 Caminada de Primavera que en aquesta edició ens portarà a Mas Bové i al mas i ermita de Sant Ramon, quines sorpreses ens aguarden?

Programa  12 (02/05/2018)
Arrenca el programa número 12 de la temporada amb un protagonista, mai millor dit, de luxe. Es tracta del Pere Virgili, director del museu de la ràdio “Luis del Olmo” de Roda de Berà, el primer a Catalunya i segon de tot l’estat, després del de Ponferrada a Lleó, impulsats per l’històric locutor. En Pere és un home de Cultura, amb majúscules: no només dirigeix un museu, va col·laborar amb Jujol, és dibuixant i va promoure nombrosos esdeveniments a la seva estimada Roda. El Josep Estivill ens porta un plec d’informacions sobre els carrers de la nostra vila i ens explica quin és l’origen del nomenclàtor de Constantí. No us podeu perdre el nostre Racó de l’Arxiu.

Programa 13 (16/05/2018)
Programa número 13 de la temporada, però tranquils i tranquiles perquè ni és dimarts ni divendres. És dimecres i comencem un espai ple de cursiositats, rareses, meravelles i tot tipus de monstruositats. Avui parlarem amb la Maria Pilar Arantes dels gabinets de curiositats o habitacions de les meravelles que van sorgir al caliu del moviment cultural renaixentista. La curiositat i alhora la por a allò desconegut, la superstició, la credulitat i el jou de la fe van caracteritzar aquestes primigènies col·leccions, que encara no podriem dir museístiques, però en van ser les precursores.

Programa 14 (30/05/2018)
Comencem el nostre espai número 14 de la temporada. Avui volem analitzar l’impacte que la guerra civil va tenir sobre el nostre patrimoni i ho farem amb l’ajuda dels nostres quatre convidats. En Miquel Orellana és l’arquitecte municipal de La Canonja i va ser el responsable del projecte de rehabilitació del refugi antiaeri d’aquesta població. De la seva mà coneixerem aquesta estructura. I de refugis, concretament dels de Constantí, ens parlarà també el nostre estimat company Josep Estivill. On eren? Què en queda? Quines històries amaguen? Quin futur els espera? La guerra va fer aflorar els sentiments més íntims de l’èsser humà i alguns en van fer art. Amb el Diego García, president de l’Associació Literària de Constantí, parlarem de la influència que la guerra va tenir en les arts i rapsodiarà el poema “Espellifada caravana”, de Carles Riba; un autor català que va viure en pròpia persona els horrors de la guerra. Temps de guerra, temps de repressió i d’això en sap molt l’Albert Solé, autor del llibre: “Dret a castigar?”, qui ens parlarà sobre la llei de responsabilitats polítiques al Tarragonès i el seu impacte a Constantí. Serà aquest un programa intens, amb moltes qüestions per tractar i sense més intenció de possicionar-nos que la de desitjar que aquests fets mai es tornin a repetir.

Programa 15 (13/06/2018)
Arrenca el penúltim programa de la temporada, en sumem quinze. Durant el passat mes de maig i fins ahir mateix s’ha impartit un curs d’història de Catalunya i de Constantí a l’escola d’adults. Ara mateix l’institut de Constantí està treballant el crèdit de síntesi de segon d’ESO sobre el passat medieval de la nostra vila. I és que no podem comprendre el present sense conèixer el passat, i aquesta és l’unica manera de mirar cara a cara al futur. Per això, volem dedicar aquest programa d’avui a fer una síntesi breu dels orígens medievals del nostre poble. El Josep Estivill ens parlarà del Mas de Barber al nostre Racó de l’Arxiu. Què el fa especial? Quines històries amaguen les seves parets? Què hi té a veure el gran pintor Marià Fortuny?

Programa 16
Sense informació

TEMPORADA 2

Programa 1
Espai Patrimoni. T02 E01. Secció “El Racó de l’arxiu “
Podeu escoltar la secció “El racó de l’Arxiu”, dedicada a l’arquitecte reusenc, Pere Caselles, autor dels edificis de les Escoles Velles i la Societat El Casino, entre d’altres.

Programa 2
Espai Patrimoni. T02 E02. Secció “El Racó de l’arxiu”
Podeu escoltar la secció “El racó de l’Arxiu”, dedicada a Mn. Ramon Bergadà, rector de la Parròquia de Constantí, artífex de les Escoles Velles, coordinador de la Fulla Parroquial i investigador de l’arxiu parroquial.

Programa 3
Espai Patrimoni. T02 E03. Secció “El Racó de l’arxiu” 
Podeu escoltar la secció “El racó de l’Arxiu”, dedicada a l’escriptora i política barcelonina Maria Aurèlia Capmany. A una de les seves primeres novel·les, “L’altra ciutat”, parla de Constantí.

Programa 4
Sense informació

Programa 5
Sense informació

Programa 6
Sense informació

Programa 7
Sense informació

Programa 8
Sense informació

Programa 9
Novè programa de la segona temporada. Es parla de l’incendi de la Catedral de Notre Dame, de París; de la novel·la “Nephlim”, amb el seu autor, Dídac Coliman. A l’espai “música munada”, Ricard Escarré parlarà del compositor Bartolomeo Cristofori. Finalment, a la secció, “El racó de l’arxiu”, Josep Estivill parlarà de la figura del metge i erduit constantinenc Miquel Aleu.
Espai Patrimoni T2E9

Programa 10
Desè programa de la segona temporada. Es parlarà d’un tauler de joc romà, dels abocadors déssers humans íbers, de les falsificacions. A l’apartat dels monuments, coneixerem el castell del Rourell. A la secció “Música mundana”, Ricard Escarré parlarà de l'”Enola Gay” i al “Racó de l’arxiu”, Josep Estivill ens acostarà a la figura de l’emperador Constantí.
Espai Patrimoni T2E10

MÉS INFORMACIÓ: https://patriomnium.blogspot.com/p/radio.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El patrimoni documental del municipi de Constantí i moltes coses més