01 Guia introductòria

L’Arxiu Municipal conserva fons propis i d’altres d’entitats locals o particulars que els hi han volgut dipositar en qualitat de cessió o donació. 

I. FONS DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

Ajuntament de Constantí (1656-…)
El fons de l’Ajuntament és el més nombrós (700 metres). Conserva tota la documentació generada i rebuda per l’entitat en l’exercici de les seves funcions, preferentment dels segles XIX i XX. Paral·lelament, s’ha efectuat al llarg dels anys una tasca de digitalització dels llibres d’actes del Ple de l’Ajuntament, bona part dels quals (1844-1972) es poden consultar en aquest web. Algunes d’aquestes actes han estat indexades.

 

II. FONS DE L’ADMINISTRACIÓ JUDICIAL

Jutjat de Pau i Registre Civil (1838-1962)
Conté la documentació generada i rebuda per aquests dos organismes, entre els anys 1838 i 1962. Ocupa una superfície d’uns 20 metres lineals de prestatgeria. Per accedir a la seva consulta cal l’autorització de la Jutgessa de Pau.

III. FONS D’INSTITUCIONS

Germandat Sindical de Llauradors i Ramaders (1951-1964)
Fons de petit tamany (només 7 unitats documental). Conté alguns llibres d’actes i de comptabilitat d’aquesta institució creada arran de la legislació franquista intervencionista sobre les cambres agràries.

 

IV. FONS D’ASSOCIACIONS

Sindicat Agrícol de Treballadors del Camp (1934-1936)
Entitat creada a Constantí el 1934 per defensar els interessos dels pagesos. S’adhereix a la Unió de Rabassaires de Catalunya (1934). El fons documental és molt petit (0,05 m.) i aplega fonamentalment el primer llibre d’actes, la correspondència rebuda i una llista de socis.

Delegació Local de Falange (1939-1960)
El fons de la Falange és molt escàs (0,05 m.) i només conserva documentació dispersa i compresa entre els anys 1939 i 1960.

Sindicat Agrícola de Constantí
El fons del Sindicat Agrícola de Constantí ocupa uns 0,05 m. lineals i conté correspondència del primer terç del segle XX.

Associació de Treballadors d’Ajuntament de les comarques tarragonines (1936)
Conté, fonamentalment, la documentació relativa a la constitució l’any 1936 d’aquesta associació vinculada als sindicats CNT i UGT: esborrany d’estatuts, paperetes de votació, correspondència, etc. L’extensió ocupa uns 0,25 m.

 

V. FONS PERSONALS
Dr. Aleu
El fons del doctor Aleu aplega un centenar llarg de treballs de recerca redactats per aquest metges i erudit constantinec al vosltant de temes com la història local, el costumari popular, el patrimoni arqueològic i monumental i la sàtira política, d’entre d’altres. L’ambit d’interès preferent és el de Constantí i el Camp de Tarragona. 

José A. Latorre
El fons del naturalista José A. Latorre està constituït per les fitxes, notes i imatges resultants del treball de camp portat a terme durant més de trenta anys de fer recerca sobre la fauna i la flora del terme de Constantí. Tot el material rebut s’ha digitalitzat i ara és consultable només per Internet. 

VI BIBLIOTECA-HEMEROTECA AUXILIAR
La biblioteca i hemeroteca auxiliar es compon principalment d’obres de referència sobre administració i legislació dels segles XIX i XX que foren emprades pels treballadors municipals. També es guarda còpia de butlletins, revistes i altre material imprès per l’Ajuntament. Les obres de bibliografia recent que es reben actualment es dipositen a la Biblioteca Pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El patrimoni documental del municipi de Constantí i moltes coses més