El cens de simbologia franquista a Constantí

Capelleta votiva dedicada a Sant Roc i Sant Sebastià, al carrer de l’Església Vella. Està flanquejada per dues columnes que sostenen un dintell, a sobre del qual hi ha una creu. La capelleta conté al seu interior les dues figures que representen els sants. A la part inferior, un relleu en guix indica l’any 1939 i a sota del tot, amb el mateix color blanc de la base de la capelleta, el símbol del jou i les fletxes.

L’Ajuntament de Constantí ha participat al Cens de simbologia franquista de Catalunya. Aquest cens és una iniciativa del Memorial Democràtic per inventariar els símbols franquistes que perviuen a l’espai públic dels municipis catalans, seleccionats segons criteris geogràfics, demogràfics i d’interès històric.

El cens és fruit d’una intensa recerca, que es va iniciar l’any 2008 i es va dur a terme amb la participació de diferents universitats catalanes i el suport d’Adigsa (Departament de Medi Ambient i Habitatge). En aquesta primera etapa es van descriure un total de 3.647 símbols franquistes ubicats a l’espai públic de 185 municipis catalans. Ara s’ha posat en marxa una segona fase d’elaboració, que incorpora els símbols franquistes ubicats als municipis d’entre 3.000 i 10.000 habitants.

L’Ajuntament de Constantí ha facilitat la informació de deu indrets del nostre terme municipal (plaques d’habitatge, relleus, monuments i làpides) dels quals podeu veure la localització exacta, la descripció, el context històric, etc., així com algunes imatges recents.

Placa rectangular metàl·lica de color gris clar. Tot el lateral esquerre està ocupat per un requadre negre en el qual es troba representada la icona del jou i les fletxes, més la representació d’una casa i les sigles INV, en al·lusió a l’Instituto Nacional de la Vivienda. A la part dreta hi ha el text que combina lletres majúscules amb serifes i lletres en
cursiva. Tant el requadre com el text són de color negre i destaquen sobre el fons gris clar metàl·lic. No du data.

Podeu consultar les fitxes dels símbols franquistes de Constantí aquí: https://banc.memoria.gencat.cat/ca/app/#/results/cens_simbologia?municipality=es1_2319&

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *